maandag 27 juni 2011

Meester Bert


Even geen crea, of eigenlijk een heleboel creativiteit, echte creativiteit!

Ik wil even iets delen, een mooi stukje tekst uit "De groene hemel" Kindertuinen van Bert Ydema. Bert Ydema "de groene onderwijzer" heeft bijna 40 jaar lesgegeven over de natuur op en in de kindertuinen in Amsterdam.Over Bert: Bert Ydema is de vaderfiguur die veel kinderen zich wensen. Zacht en streng tegelijk, iemand waar je je aan kunt vasthouden. Iemand die je liefde bijbrengt voor de natuur en daarmee voor het leven zelf. Streng en mild tegelijk, met oog voor detail en respect voor alles wat leeft. Hij ziet de eigenheid van kinderen en leert hun -wat misschien wel het moeilijkste is - om respectvol samen met elkaar en met de natuur te leven.
Het is belangrijk om te laten zien dat zulke mensen in het onderwijs nog altijd bestaan. Bovendien is het hoopvol, vooral in onze huidige tijden van verharding en onachtzaamheid. Mensen als meester Bert kunnen namelijk een doorslaggevende factor zijn in de ontwikkeling van een kind, domweg omdat zij kinderen een immateriƫle waarde meegeven, iets waar ze hun hele leven van kunnen profiteren.
Vorig jaar heb ik zijn documentaire gezien, zo mooi, precies hoe het hier boven beschreven staat, het heeft me echt geraakt. En..........er zijn er nog meer, van die fantastische onderwijzers, kijk hier maar eens:

Hier word ik elke dag weer blij van, ze bestaan nog, bij deze bezielde mensen wil je zijn als kind, hoe zijn? Gewoon, jezelf zijn!

In de volgende post een fragmentenfilmpje over meester Bert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten